gastronomija header
Culture and History

Cultural and historical contents in a tourist offer

Culture and History

Etno turizam

Ethnographic tourism, accommodation, folk customs and gastronomic offer

Ethnic tourism

Hunting, fishing, water activities, cycling, sports, hiking ...

Recreation and sports

Cultural and entertaining events in the county

Events

Priroda

Natural beauty and excursion sites

Nature

U najmlađem gradu u Hrvatskoj, u Novoj Gradiški, u sklopu projekta "Okusi graničarskog Posavlja" imaju tri restorana. Jedan od njih je restoran i pansion "Slavonski Biser".

1 1

Slavonski Biser je smješten uz glavnu županijsku cestu te je time izuzetno pristupačan i lako ćete ga pronaći.
U sklopu objekta "Slavonski Biser" nalazi se caffe bar, restoran i veliki prostor za razne proslave i okupljanja poput svadbi, maturalnih zabava za preko dvjesto ljudi. A ako zatrebate smještaj, tik do restorana imate pansion od 18 soba!

1 2

U ugodnom razgovoru s vlasnikom, gospodinom Grgićem doznali smo kako restoran postoji 25 godina i s ponosom ističe kako su od samog početka u vlastitom prostoru! Također smo doznali kako je to pravi obiteljski posao te kako je svaki član obitelji jednim djelom uključen u rad ovog restorana i pansiona!

1 11

Interijer restorana je moderno uređen. Prostor je izuzetno svijetao a kamin pruža poseban osjećaj topline u prostoru. Osim mirisa dobre hrane, u restoranu osjetite miris svježeg cvijeća koje se nalazi na stolovima i stvara ugodnu atmosferu.

1 10

Tijekom godine u Slavonskom Biseru se održavaju razni događaji a najpoznatiji je "Sarmijada i provijada", natjecanje gdje se, pogađate, kuha sarma i peče prova! Dobili smo informaciju kako to bude zabava za pamćenje a pozvani smo da sudjelujemo u ovogodišnjoj koja će se održati 6.4.!

U sklopu projekta "Okusi graničarskog Posavlja" restoran "Slavonski Biser" ima nekoliko jela a ja sam probala sarmu i čobanac. Gospodin Grgić nam je ekskluzivno najavio kako planira dodati na svoj menu "Okusi graničarskog Posavlja" još jedno jelo - paprikaš.

1 5

Sarma

Napokon sam naišla na sarmu u sklopu projekta "Okusi graničarskog Posavlja"!
O sarmi vam ne moram previše pričati! Iskrena da budem, nisam nikada probala lošu sarmu! Ova je bila odlična, domaćeg ukusa a uz nju dobijete kuhani slani krumpir koji me oduševio! Tako jednostavna namirnica a tako ukusna! Žao mi je što nisam tražila recept za to! Uz svježi domaći kruh, sarma je bila za prste polizati!

1 6

Čobanac

Probala sam puno čobanaca na ovom putovanju kroz restorane ali nikada nisu poslužili čobanac u malom kotliću! Takav način posluživanja daje dojam kao da ste dobili svoj personalizirani kotlić čobanca, svježe pripremljen, posebno za vas! Čobanac je bio iznimnog i blagog okusa tako da ga možete jesti i ako ne volite jako žestoke čobance. Meso je bilo jako mekano i topilo se u ustima. Ono što, opet , podiže jelo na sasvim novu razinu je domaći kruh koji mirisom i okusom savršeno pristaje čobancu.

1 7

1 8

Za mog boravka u restoranu, odvijao se veći prijem gostiju i tada sam mogla vidjeti koliko je osoblje gostoljubivo i koliko se trude da pruže što bolji ugođaj gostima! Slavonski Biser je pravi ugostiteljski biser Nove Gradiške!

priredili: Ena Kokanović i Monika Tadić

 

 

THE TASTES OF POSAVINA'S FRONTIER

okusi logo

The Brod-Posavina part of Croatia, along with its peaceful villages (one side of which is settled on the Sava River and the other on the plains and the mildly elevated row of vineyard dotted hills which lightly lean on the edges of the forests, where the southern part of the fertile Slavonian plain is drowned in Sava’s River-bed), was always the frontier part of Croatia. Getting to know its peoples, heritage, culture and tradition, is to get to know the warm heart of the Slavonian hospitality...

The story of the food of Slavonia is quite peculiar. It starts with kulen, or kulin, which is prepared from the finest pork and dried and matured for more than half a year after which it reaches the host’s table, alone or accompanied by čvarci or slanina. Another peculiarity is the custom of preparing food (fish, mostly carp) by cooking on an open fire or in one pot, which is the way in which the masters of the local cuisine, to this day, prepare the cult fish paprikaš or čobanac... 

This is just a part of a rich cuisine based on traditional meals that garner attention with their special tastes and smells, and amaze with the artistry and yet simplicity of their preparation. Combined with the elegance and fluttering fine aromas of the top-quality wines from the local vineyards, the cuisine turns every meal into a true pleasure. You too can find it in the specially selected objects that bear the Tastes of the Croatian Tradition standard – The Tastes of Posavina’s Frontier

VIEW THE BROCHURE