gastronomija header
Kulturno povijesni turizam

Kulturni i povijesni sadržaji u turističkoj ponudi

Kultura i povijest

Etno turizam

Etno turizam, smještaj, narodni običaji i gastro ponuda

Etno turizam

Lov, ribolov, aktivnosti na vodi, biciklizam, sport, planinarenje...

Rekreacija i sport

Kulturne i zabavne manifestacije u županiji

Manifestacije

Priroda

Prirodne ljepote i izletišta

Priroda

 OKUSI GRANIČARSKOG POSAVLJA

okusi logo

Brodsko-posavski dio Hrvatske sa svojim pitomim selima smještenim, s jedne strane uz Savu, a s druge na ravnicu i blago uzdignuti niz brežuljaka koji se prošarani vinogradima lagano naslanjaju na rubove šuma, tamo gdje se južni dio plodne slavonske ravnice utapa u savsko korito, oduvijek je bio hrvatski graničarski kraj. Upoznati njegovog čovjeka, baštinu, kulturu i tradiciju, znači upoznati i njegovo široko slavonsko srce gostoljubivosti...

Priča o jelima Slavonije puna je osobitosti. Počinje s kulenom, ili kulinom, koji se pripremljen od najboljeg svinjskog mesa, više od pola godine suši i zri da bi kao osobita delicija, sam ili u pratnji domaćih čvaraka i slanine, došao na stol domaćina. Osobit je i običaj pripreme jela na otvorenoj vatripečenjem (ribe, uglavnom  šarana) ili pak u jednom loncu, kako majstori domaće kuhinje i dan danas ovdje pripremaju kultni riblji paprikaš - fiš ili pak čobanac...

Dijelić je to bogate trpeze tradicijskih jela što plijene svojim osebujnim okusima i mirisima, oduševljavaju umijećem i jednostavnošću pripreme. Sljubljena s elegancijom i lepršavim finim aromama vrhunskih vina ovdašnjih vinogorja, svako blagovanje čine istinskim užitkom. Potražite ga i vi u odabranim objektima nosiocima standarda Okusi Hrvatske tradicije – Okusi graničarskog Posavlja. 

POGLEDAJTE BROŠURU