Četvrtak, 04 Srpanj 2013 00:00

Spomen galerija Ivana Meštrovića, Vrpolje otvorila Izložbu ZAHVALIMO NJOJ...

Napisao/la
Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

Prije 130 godina rodio se Ivan Meštrović jedan od najznačajnijih hrvatskih umjetnika (rođen 1883. u Vrpolju, Slavonija, RH, umro 1962. u South Bendu, Indiana, SAD, pokopan u rodnim Otavicama).

Muzeji Ivana Meštrovića obilježavaju godišnjicu njegova rođenja izložbom ZAHVALIMO NJOJ …, u njegovu rodnom mjestu Vrpolju. Izložba će biti postavljena u Spomen-galeriji Ivana Meštrovića, u prostoru u kome već četrdesetak godina postoji stalni postav Meštrovićevih djela.

Obilježavanje obljetnice rođenja naglašava se izborom teme majka i majčinstva, koju je Ivan Meštrović obrađivao tijekom cijelog stvaralačkog vijeka. Izložba je naslovljena Zahvalimo njoj (prema dijelu Meštrovićeve poslanice napisane prigodom svečane posvete Memorijalne crkve kralja Zvonimira, Crkve Naše Gospe u Biskupiji kod Knina). Izabranim djela nadopunit će se stalni postav Spomen- galerije Ivana Meštrovića u Vrpolju koji već sadrži veliki broj Meštrovićevih djela o temi majčinstva. Izložit će se 18 skulptura i reljefa u drvu, gipsu i bronci te 13 crteža i litografija. Ivan Meštrović realizirao je izabrana djela u razdoblju od 1905. do 1947. godine. Stilsko-oblikovnim značajkama ona predstavljaju različite Meštrovićeve faze te dočaravaju Meštrovićeve iznimne kreativne dosege na navedenu temu. S njima Ivan Meštrović progovara o osobnom doživljaju majke kroz različite interpretativne poruke senzualnosti, majčinske ljubavi i patnje, iskonskog izvora života i personificirane uloge majke. U takva promišljanja uklapa svoje duhovno sazrijevanje koje interpretira u oblikovanju religijskih tema rođenja i smrti Isusove.

Izložena djela pripadaju fundusima Atelijera Meštrović u Zagrebu, Galerije Meštrović u Splitu, Spomen-galerije Ivana Meštrovića u Vrpolju i Gradskog muzeja Drniš u Drnišu.

Muzeji Ivana Meštrovića u suradnji s Galerijom umjetnina Narodnog muzeja u Zadru planiraju postaviti navedenu izložbu, u nešto izmijenjenom obliku, u Gradskoj Loži u Zadru od 17. rujna do 1. prosinca 2013. godine. U Vrpolju obilježavamo početak Meštrovićeva ovozemaljskog života, dok u Zadru ističemo njegovo umjetničko ređenje, koje se dogodilo objavom članaka o dječaku umjetniku Ivanu Meštroviću Gabriloviću, u Narodnom listu u Zadru 1899. godine.

Više informacija

Pročitano 26268 puta Poslijednja izmjena dana Subota, 06 Srpanj 2013 08:12

43048 komentari

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda

Dobro došli

Dobro došli na stranice TZ Brodsko-posavske županije. Dobro došli u Brodsko-posavsku županiju, atraktivnu, cjelogodišnju izletničko-rekreacijsku destinaciju, županiju bogate povijesti, tradicije, kulturne i crkvene baštine, očuvane prirode i izuzetnih krajolika.

HTZ Logo

Korisni linkovi

Kontaktirajte nas

Turistička zajednica
Brodsko-posavske županije
Petra Krešimira IV | br. 2
HR-35000 Slavonski Brod

+385 (0)35 408 393 +385 (0)35 408 392 35000 Slavonski Brod, Hrvatska