gastronomija header
Kulturno povijesni turizam

Kulturne in zgodovinske vsebine v turistični ponudbi

Kultura in zgodovina

Etno turizam

Etnografski turizem, nastanitev, ljudske običaje in gastronomska ponudba

Etno turizem

Lov, ribolov, vodne aktivnosti, kolesarjenje, šport, pohodništvo ...

Rekreacija in šport

Kulturni in zabavni dogodki v okrožju

Dogodki

Priroda

Naravne lepote in izleti

Narava

U najmlađem gradu u Hrvatskoj, u Novoj Gradiški, u sklopu projekta "Okusi graničarskog Posavlja" imaju tri restorana. Jedan od njih je restoran i pansion "Slavonski Biser".

1 1

Slavonski Biser je smješten uz glavnu županijsku cestu te je time izuzetno pristupačan i lako ćete ga pronaći.
U sklopu objekta "Slavonski Biser" nalazi se caffe bar, restoran i veliki prostor za razne proslave i okupljanja poput svadbi, maturalnih zabava za preko dvjesto ljudi. A ako zatrebate smještaj, tik do restorana imate pansion od 18 soba!

1 2

U ugodnom razgovoru s vlasnikom, gospodinom Grgićem doznali smo kako restoran postoji 25 godina i s ponosom ističe kako su od samog početka u vlastitom prostoru! Također smo doznali kako je to pravi obiteljski posao te kako je svaki član obitelji jednim djelom uključen u rad ovog restorana i pansiona!

1 11

Interijer restorana je moderno uređen. Prostor je izuzetno svijetao a kamin pruža poseban osjećaj topline u prostoru. Osim mirisa dobre hrane, u restoranu osjetite miris svježeg cvijeća koje se nalazi na stolovima i stvara ugodnu atmosferu.

1 10

Tijekom godine u Slavonskom Biseru se održavaju razni događaji a najpoznatiji je "Sarmijada i provijada", natjecanje gdje se, pogađate, kuha sarma i peče prova! Dobili smo informaciju kako to bude zabava za pamćenje a pozvani smo da sudjelujemo u ovogodišnjoj koja će se održati 6.4.!

U sklopu projekta "Okusi graničarskog Posavlja" restoran "Slavonski Biser" ima nekoliko jela a ja sam probala sarmu i čobanac. Gospodin Grgić nam je ekskluzivno najavio kako planira dodati na svoj menu "Okusi graničarskog Posavlja" još jedno jelo - paprikaš.

1 5

Sarma

Napokon sam naišla na sarmu u sklopu projekta "Okusi graničarskog Posavlja"!
O sarmi vam ne moram previše pričati! Iskrena da budem, nisam nikada probala lošu sarmu! Ova je bila odlična, domaćeg ukusa a uz nju dobijete kuhani slani krumpir koji me oduševio! Tako jednostavna namirnica a tako ukusna! Žao mi je što nisam tražila recept za to! Uz svježi domaći kruh, sarma je bila za prste polizati!

1 6

Čobanac

Probala sam puno čobanaca na ovom putovanju kroz restorane ali nikada nisu poslužili čobanac u malom kotliću! Takav način posluživanja daje dojam kao da ste dobili svoj personalizirani kotlić čobanca, svježe pripremljen, posebno za vas! Čobanac je bio iznimnog i blagog okusa tako da ga možete jesti i ako ne volite jako žestoke čobance. Meso je bilo jako mekano i topilo se u ustima. Ono što, opet , podiže jelo na sasvim novu razinu je domaći kruh koji mirisom i okusom savršeno pristaje čobancu.

1 7

1 8

Za mog boravka u restoranu, odvijao se veći prijem gostiju i tada sam mogla vidjeti koliko je osoblje gostoljubivo i koliko se trude da pruže što bolji ugođaj gostima! Slavonski Biser je pravi ugostiteljski biser Nove Gradiške!

priredili: Ena Kokanović i Monika Tadić

 

 

 OKUSI GRANIČARSKEGA POSAVJA

okusi logo

Brodsko-posavski del Hrvaške s svojimi majhnimi vasmi, ki se na eni strani nahaja ob Savi, drugi pa na ravnici z rahlo povišanim hribi, kateri se z lisastim vinogradima naslanjajo na robove gozda, kjer se južni del rodovitne slavonske ravnine utopi v savsko korito je od vedno bil hravški mejni kraj. Spoznati njegovega človeka, dediščino, kulturo in tradicijo, pomeni spoznati tudi njegovo široko slavonsko srce gostoljubnosti...

Zgodba slavonskih jedi polna je posebnosti. Začne z kulenom ali kulinom ki je narejen iz najboljšega svinskega mesa, suši in zri več kod pol leta, da bi kot posebna specialiteta na mizo prišel sam ali pa z domačimi prigrizki( čvarci) in slanino. Prav tako je običaj priprava jedi na odprtem ognju s pečenjem (ribe, večinoma krap)ali pa v enem loncu, saj so mojstri doma v kuhinjah in danes pripravljajo kultni ribji paprikaš – fiš ali pa čobanac...

Del je to bogate mize tradicijskih jedi, ki se topijo s svojimi posebnimi okusi in vonji, ko navdušajo z preprosto in enostavno pripravo.Povezan z eleganco in finim aromami vrhunskega vina domačih vinogradov, vsaka jed je pravi užitek. Poiščite ga tudi vi v izbranim objekti s standardnimi nosilci Okusi Hrvaške tradicije – Okusi mejnog Posavja. 

OGLEJTE SI BROŠURO