Znamenitosti

Šesnaestogodišnji rat koji je uslijedio po posljednjem pokušaju Turaka da zauzmu Beč 1683. godine velikim dijelom se vodio i na prostorima Slavonije te je prouzročio razaranja i iseljavanja koja su opustošila populaciju i urbanu bit regije.

Oznake:

Uz navedene institucije i prevažne točke na kulturnoj i turističkoj karti Republike Hrvatske, u Brodsko-posavskoj županiji djeluju institucije koje čuvaju sjećanje na povijest, kulturu, tradiciju ovog kraja.

U jednoj ciglom zidanoj kući, koja je tek nikla na mjestu drvene, rođen je 1905. godine jedan od najvećih mjesnika Republike Hrvatske Dragutin Tadijanović. Također na tom mjestu rođen je i njegov slavni prethodnik Blaž Tadijanović, autor njemačko-hrvatskog riječnika iz druge polovice 18. stoljeća.

Na najljepšoj lokaciji u Vrpolju, rodnom mjestu Ivana Meštrovića, najpoznatijeg kipara u Hrvata 1972. godine otvorena je Spomen-galerija Ivana Meštrovića njemu u čast. Ondje je stalno postavljena izložba 40-ak njegovih radova. Uz zgradu Spomen-galerije, nalazi se i župna crkva Rođenja sv. Ivana Krstitelja, u kojoj je Ivan Meštrović kršten.

Obiteljska kuća sagrađena krajem 18. stoljeća na glavnom gradskom trgu, nestala je u velikom požaru 1882., a na njezinom mjestu podignuta je 1885. moderna neoklasicistička jednokatnica, danas spomenik kulture pod zaštitom.

Oznake:
Stranica 1 od 2

Dobro došli

Dobro došli na stranice TZ Brodsko-posavske županije. Dobro došli u Brodsko-posavsku županiju, atraktivnu, cjelogodišnju izletničko-rekreacijsku destinaciju, županiju bogate povijesti, tradicije, kulturne i crkvene baštine, očuvane prirode i izuzetnih krajolika.

HTZ Logo

Korisni linkovi

Kontaktirajte nas

Turistička zajednica
Brodsko-posavske županije
Petra Krešimira IV | br. 2
HR-35000 Slavonski Brod

+385 (0)35 408 393 +385 (0)35 408 392 35000 Slavonski Brod, Hrvatska