gastronomija header
Culture and History

Cultural and historical contents in a tourist offer

Culture and History

Etno turizam

Ethnographic tourism, accommodation, folk customs and gastronomic offer

Ethnic tourism

Hunting, fishing, water activities, cycling, sports, hiking ...

Recreation and sports

Cultural and entertaining events in the county

Events

Priroda

Natural beauty and excursion sites

Nature

Kada prolazite Zrinskom ulicom u Slavonskom Brodu, ne možete ne primijetiti ovog diva koji vas privuče svojim velebnim zdanjem i dizajnom. Naravno, riječ je o hotelu “Art” čiji restoran sam posjetila prošlog tjedna.

Hotel “Art” postoji od 2011. godine. Od tada se ondje može pojesti i dobra hrana u sklopu njihovog restorana. Restoran sam posjetila nekoliko puta i veselila sam se još jednom posjetu i kušanju odlične hrane!

Osim restorana i vrhunskog smještaja, hotel “Art” nudi i wellness centar te tako, rekla bih, zaokružuju jednu priču ugađajući svim vašim osjetilima. U prostoru njihovog wellness centra nalazi se hidromasažni bazen sa slapovima, sauna te prostor za odmor i uživanje u slasnim wellness zalogajima! Odlično zvuči, osobito uz ove minuse vani...

Pod kuharskom palicom mladog Tonija Magdića, u hotelu “Art” počele su se događati doista lijepe i ukusne stvari. Tako je prije koji tjedan otvoren “Art express”, linijski restoran koji nudi brz i kvalitetan obrok tijekom doručka ili ručka. Za 29 kuna možete pojesti odličan menu što mislim da je više nego prihvatljivo, osobito jer je hrana izuzetno ukusna. Više informacija o ovom novitetu pročitajte ovdje:

chef toni magdic

Hotel “Art” je, također, dio projekta “Okusi graničarskog Posavlja” i ondje sam, između ostaloga, probala trgance svoga života... 😊

Chef Toni Magdić je preporučio da krenemo sa slavonskom gulaš juhom. 

Slavonska gulas juhaOva juha neodoljivo podsjeća na čobanac ali je puno lakša i odlično otvara apetit!

trganci

Trganci sa slaninom i sirom. Trganci mog života. Ni sama nisam mogla zamisliti da tako jednostavne namirnice poput trganaca, slanine i sira mogu biti ovako ukusne. Savršeno kremasta tekstura, jelo punog okusa sa slaninom i lukom a opet, uopće nije teško! Zaboravih zamoliti kuhara za recept, ali ići ću opet pa doznam... 😊

zapeceni medaljoni 1

Savršeno pečeni svinjski medaljoni, omotani slaninom na podlozi od zapečene tjestenine sa sirom je, rekla bi, pravi comfort food za ove minuse koji nam dolaze. Njam!

smud umak od grasevine

Već svi znaju da ja nisam vinopija ali evo, zaljubih se u umak od graševine. Taman pečen file smuđa u ovom umaku je vrhunska kombinacija za riboljupce a vjerujem da bi se svidio i onima koji možda ne ljube ribu. Znamo da je smuđ najkvalitetnija slatkovodna riba a u hotelu “Art” sam pojela najbojle pečen file smuđa ikad. Probajte ovo jelo, zahvalit ćete mi se kasnije!

Vidimo se u Art-u, prepoznat ćete me po tanjuru punom trganaca ispred mene... 😊

 

THE TASTES OF POSAVINA'S FRONTIER

okusi logo

The Brod-Posavina part of Croatia, along with its peaceful villages (one side of which is settled on the Sava River and the other on the plains and the mildly elevated row of vineyard dotted hills which lightly lean on the edges of the forests, where the southern part of the fertile Slavonian plain is drowned in Sava’s River-bed), was always the frontier part of Croatia. Getting to know its peoples, heritage, culture and tradition, is to get to know the warm heart of the Slavonian hospitality...

The story of the food of Slavonia is quite peculiar. It starts with kulen, or kulin, which is prepared from the finest pork and dried and matured for more than half a year after which it reaches the host’s table, alone or accompanied by čvarci or slanina. Another peculiarity is the custom of preparing food (fish, mostly carp) by cooking on an open fire or in one pot, which is the way in which the masters of the local cuisine, to this day, prepare the cult fish paprikaš or čobanac... 

This is just a part of a rich cuisine based on traditional meals that garner attention with their special tastes and smells, and amaze with the artistry and yet simplicity of their preparation. Combined with the elegance and fluttering fine aromas of the top-quality wines from the local vineyards, the cuisine turns every meal into a true pleasure. You too can find it in the specially selected objects that bear the Tastes of the Croatian Tradition standard – The Tastes of Posavina’s Frontier

VIEW THE BROCHURE