Menu

PARK SKULPTURA

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse elementum nisi nec facilisis blandit. Duis scelerisque iaculis ex sed auctor. Sed quam libero, fermentum sit amet urna quis, efficitur suscipit libero.

 

Park skulptura od drveta

Ovaj tipični slavonski prisavski pašnjak oplemenjen močvarnom florom i faunom, koji ima status zaštićenog krajolika, se nalazi istočno od Slavonskog Broda, kod sela Oprisavci i Poljanci. Na Gajni se nalazi više aluvijalnih depresija u kojima se zbog proljetno-jesenskih poplava zadržava voda čime se obnavlja vodeni biljni i životinjski svijet bara., što tehnički pospješuje postojanje lateralnog kanala koji Gajnu presijeca u zapadnom dijelu te vodu skupljenu na Dilj gori odvodi u Savu odnosno u bare Gajne. Obzirom da se uglavnom uvijek ukazuje na negativno antropogeno djelovanje u prirodi, sa sigurnošću možemo reći da značajni zaštičeni krajobraz Gajna predstavlja jedinstven primjer u Hrvatskoj gdje je čovjek, uz "koristan" učinak zdrave vode za napajanje stoke na pašnjaku, omogućio razvoj biljnog i životinjskog svijeta.

Zaštićeni krajobraz, ima površinu od oko 500 ha. Tu se nalazi poučna staza s vidikovcem. Obilježena je biciklistička staza Slavonski Brod – Gajna, a na prostorima zaštičenog krajobraza, za stalno, obitava pedesetak Podolskih goveda, desetak posavskih konja, a u najnovije vrijeme redovni stanovnici Gajne su i Slavonske svinje. 

under construction1

REDIZAJN WEB STRANICE

Poštovani posjetitelji, tijekom listopada i studenog 2019. web stranica turističke zajednice Brodsko-posavske županije se nalazi u fazi opsežnog redizajna. Uslijed tih radova, pojedni djelovi web sitea će privremeno i povremeno biti nedostupni za pregledavanje. Zahvaljujemo vam na razumijevanju i pozivamo vas da nas ponovo posjetite.