Menu

PRAŠNIK

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse elementum nisi nec facilisis blandit. Duis scelerisque iaculis ex sed auctor. Sed quam libero, fermentum sit amet urna quis, efficitur suscipit libero.

 

Posebni rezervat šumske vegetacije Prašnik

Smješten u šumskom području općine Stara Gradiška, ovaj posebni rezervat  šumske vegetacije pokriva površinu od 52 ha posljednjih ostataka slavonske hrastove prašume, danas se koristi za znanstvena istraživanja i za potrebe šumara. U staro doba, takve su šume prekrivale čitav prostor između Save i Drave.  Prašnik je jedinstvena sekundarna prašuma starih slavonskih hrastova lužnjaka na području općine Stara Gradiška. Smatra se prašumom zato što se u njoj nikada nije gospodarilo. Izlučen je iz redovnoga gospodarenja još 1928. godine u površini oko 53 ha, a nalazi se na približno 96 m nadmorske visine. Danas je to posebni rezervat šumske vegetacije koji ima oko 1000 starih stabala hrasta lužnjaka i oko 150 stabala običnoga graba i bukve. Između starih stabala koja su dosta rijetka javlja se mlada mješovita šuma. Hrastova stabla stara su između 250 i 300 pa i više godina, prsnoga su promjera od 70 do 220 cm, a visine pojedinih orijaša veće su čak i od 40 m. Volumen takvih stabala doseže zadivljujućih 50 m3.

under construction1

REDIZAJN WEB STRANICE

Poštovani posjetitelji, tijekom listopada i studenog 2019. web stranica turističke zajednice Brodsko-posavske županije se nalazi u fazi opsežnog redizajna. Uslijed tih radova, pojedni djelovi web sitea će privremeno i povremeno biti nedostupni za pregledavanje. Zahvaljujemo vam na razumijevanju i pozivamo vas da nas ponovo posjetite.