digi nomadi

 

TURISTIČKE RUTE - DIGITALNI NOMADI

Burna prošlost na razmeđi kulturnih krugova, bremenita položajem na granici, utjecala je na arhitekturu našeg kraja. Malo je ostataka iz srednjeg vijeka zbog mnogih ratova i korištenja drveta kao glavnog građevinskog materijala. Ipak, možemo se podičiti s nekoliko vrlo lijepih i važnih povijesnih građevina koje vrijedi obići i bolje upoznati.

Festung

Znate li kako su izgledali nosači aviona u doba baroka?

Pitanje zvuči neobično, no ekvivalent nosačima aviona (financijski i strateški) bila je u ono doba artiljerijska tvrđava. A jedna od najočuvanijih tvrđava iz tog doba nalazi se upravo u Slavonskom Brodu.

Brodska tvrđava ili popularni Festung, čija je izgradnja započela 1715. godine na zapovijed princa Eugena Savojskog, ima monumentalne dimenzije i djeluje nestvarno te predstavlja kontrast modernom centru Slavonskog Broda, u čijoj se neposrednoj blizini nalazi. Utvrda se gradila 60 godina, imala je kapacitet za 5000 vojnika i uspješno je služila za odvraćanje Osmanlija od povratka u Slavoniju. Ako se odlučite na posjet, a trebat će vam samo 5 minuta lagane šetnje od glavnog gradskog trga, u tvrđavi ćete pronaći beskrajne hodnike kroz bastione, kurtine, kavalire... (ako ne znate što to sve znači ne brinite - info ploče će vas podučiti). Obavezan je i posjet vrhunski opremljenoj galeriji suvremene umjetnosti u kojoj se nalazi i zbirka radova poznatog skulptora Branka Ružića te jedinstvenom muzeju tambure (a što drugo očekivati u Slavoniji?!).  No Festung je najljepši ljeti kada se u njemu održavaju koncerti.

festung 1

Brodska tvrđava Festung

Franjevački samostan u Slavonskom Brodu

Do ove građevine, smještene na obali rijeke Save, čija je gradnja započela u prvoj polovini 18. stoljeća, stiže se od centra grada za par minuta šetnje po lijepo uređenoj šetnici uz rijeku.

Samostan je građen dugo, skoro 70 godina, zbog specifičnog načina financiranja. Ovaj barokni biser građen je isključivo (kao i slavna Sagrada Familia u Barceloni) dobrovoljnim prilozima građana. Kroz povijest je imao snažan utjecaj na duh i kulturu grada (izuzetno vrijedna stara knjižnica u kojoj se nalazi i nekoliko inkunabula),  a i danas se u njemu održavaju brojni koncerti. Izvana građevina izgleda skromno, ali će vas barokna raskoš unutrašnjeg uređenja ostaviti bez daha. Klaustar (četvrtasto dvorište) samostana smatra se jednom od najreprezentativnijih primjera barokne arhitekture u Hrvatskoj.

Nakon obilaska tvrđave i samostana okrjepu morate potražiti u jednom od gradskih restorana po kojima je ovaj grad nadaleko poznat.

Samostan Brod 2

samostan u Slavonskom Brodu - klaustar

 

Franjevački samostan u Cerniku

Cernik je neobično mjesto sjeverno od Nove Gradiške. Iako malo mjesto po broju stanovnika, u njemu se nalaze čak dvije od pet najreprezentativnijih povijesnih građevina u našoj županiji. Za vrijeme Osmanlija bio je centar sandžaka (turske upravne jedinice). Povjesničari spominju da je u njemu postojalo čak  20-ak džamija. No u to doba se u njemu osniva i franjevačka župa s ciljem obrane kršćanstva u tim krajevima. Gradnja samostana započinje nakon pripajanja Slavonije matici zemlji (otprilike istovremeno kada i gradnja brodskog samostana), a završava sredinom 18. stoljeća izgradnjom monumentalne crkve Sv. Petra u sklopu samostanskog kompleksa. Osim raskošno uređenog interijera, u samostanu ćete pronaći i interesantan muzej biblijske građe, knjižnicu i izvrsnu arheološko-paleontološku zbirku eksponata iz ovog kraja.

cernik samostan 1

samostan u Cerniku 

Kulmerov dvorac

Ova odlično očuvana građevina, zajedno sa samostanom, dominira Cernikom. Dvorac je izgrađen u 18. stoljeću, na temeljima srednjovjekovnog dvorca u kojemu se u doba vladavine Osmanlija nalazilo sjedište vojne uprave. Stari dvorac srušila je austrijska vojska nakon oslobođenja Slavonije, u strahu od turskog povratka. Promijenio je nekoliko vlasnika i danas, nažalost, nije otvoren za javnost. Uživat ćete u šetnji kroz ljupki perivoj koji okružuje ovaj barokni dvorac (koji je unatoč godini izgradnje zadržao renesansni četvrtasti tlocrt prethodne građevine, zatvoreno dvorište i  četiri okrugle kule na uglovima).  Pažnju će vam nedvojbeno privući monumentalna maketa cerničkog kraja izložena u neposrednoj blizini, ispred osnovne škole. Naravno, kada ste u Cerniku, nećete propustiti kušati vrhunska vina domaćih vinara!

Kulmerovi dvori 7

Kulmerov dvorac

 

Crkva Majke Božje Kloštarske

Malo je arhitektonskih spomenika kulture iz srednjeg vijeka u Slavoniji. Uzrok je prevaga drveta kao glavnog građevinskog materijala  tog doba u Slavoniji ali, naravno, i brojna ratna pustošenja. Zato smo smatrali da na popis moramo uvrstiti ovu prelijepu građevinu čiju su jezgru izgradili franjevci  u 13. stoljeću na mjestu još starijeg templarskog svetišta. Naknadno je crkva barokizirana što je povećalo njenu atraktivnost. Ova šarmantna građevina, danas obnovljena u punom sjaju, nalazi se 3 km od centra Slavonskog Kobaša, na zaravni usred groblja, na obali rijeke Orljave i samo 1 km od njenog ušća u Savu. Predstavlja predivan prizor, s bosanskom planinom Motajicom u pozadini. Posebno je svečano u svetištu 14. i 15. kolovoza na blagdan Velike Gospe kada ga posjećuju deseci tisuća vjernika.

crkva Majke Božje kloštarske

crkva Majke Božje Kloštarske