Menu

digi nomadi

 

TURISTIČKE RUTE - DIGITALNI NOMADI

Slavonska Posavina (ili Posavlje) krije mnoštvo pitoresknih seoskih naselja i krajolika u kojima se priroda i kultura stapaju u jedno. Pritom, naravno, ponegdje prevladava trag čovjeka, a ponegdje prirode. Njena prisutnost možda je najopipljivija u (pra)šumskom rezervatu Prašnik, istočno od Stare Gradiške. Pod ovdašnjim 300 godina starim hrastovima - kakvi su nekad prekrivali cijelu Slavoniju - osjećat ćete se istodobno maleno i nadahnuto. Slične će vas emocije “pucati” i na obližnjem zaštićenom pašnjaku Iva, u društvu poludivljih konja posavaca i replike starog graničarskog čardaka (stražarnice). Dalje na istok, jače se osjeća ljudska ruka. U prisavskom selu Orubica, ona mora biti i vrlo snažna. Ovdje se, naime, pleše poznato kolo na dva štuka, tj. kata (krajem kolovoza održava se i istoimena manifestacija). U njemu osam momaka pleše na zemlji, dok se drugih osam penje na ramena onih na tlu te pleše stojeći na njima. Već u obližnjem Davoru nisu toliko skloni ludorijama. Osim u očuvanom ruralnom ambijentu, tu ponajprije možete uživati u domaćoj ribljoj gastronomiji, osobito tijekom Ribarskih večeri početkom kolovoza.

 Kolo na dva štuka

Kolo na dva štuka

Putovanje posavskim selima nizvodno od Broda - preporučljivo i biciklom (npr. rutom Sava) - provest će vas usnulim graničarskim mjestima, izduženima “pod konac” u prostranoj ravnici. Nanese li vas put ovamo početkom godine, u vrijeme poklada, velika je šansa da ćete naići na čuveni, 250 godina star običaj pokladnog jahanja. Na njegov dan, više desetaka, katkad i stotinjak tradicijski odjevenih jahača obilazi selo na konjima, pjevajući i nazdravljajući. Pritom ih u avlijama (dvorištima) pojedinih mještana dočekuje i bogata slavonska trpeza, za koju su, kako to već u Slavoniji ide, dobrodošli i putnici namjernici. Ugođaj Vojne granice, ali i tradicionalnog posavskog stočarstva možete osjetiti i na velikom pašnjaku Gajna kod sela Oprisavci. Ondje će vas, slično kao i na Ivi, dočekati drveni čardak, đeram te krdo autohtonog podolskog goveda te konja na slobodnoj ispaši. Sličan je ugođaj i na nedalekoj bari Dvorini, smještenoj između Save i sela Donja Bebrina.

 gajna bikovi

Goveda na Gajni

Brodska okolica, točnije Brodski Varoš, krije i jednu od najljepših ljubavnih priča u životinjskom carstvu uopće - onu o paru bijelih roda, Klepetanu i Malenoj. Svojoj Malenoj, koja zbog davno slomljenog krila ne može letjeti, Klepetan se vraća uporno i vjerno, svakog proljeća, već gotovo 20 godina! Dugovječnoj ljubavi možda doprinosi i Malenina “kuhinja” - slavonska Posavina idealno je stanište mnogih ptica, između ostaloga, i zbog obilja ribe. Ako je i vama do pecanja, preporučujemo posjet jezeru Petnja sjeverozapadno od Broda. Osim obilja ribe, ovo popularno izletište odlikuje se i uređenim šetnicama, te općenito opuštajućim ugođajem šumskog jezera.

 Petnja

Jezero Petnja

Na istoku Županije, u Sikirevcima, suživot čovjeka i prirode možete iskusiti na imanju obitelji Živić, zvanom Mlaka. K tome, u Sikirevcima ćete uživati i u vrhunskim rukotvorinama, budući da tamošnje snaše vezu jednu od najpoznatijih hrvatskih čipki - tzv. motive ili sikirevačku sunčanu čipku, početkom 20. stoljeća pristiglu u Slavoniju iz daleke Španjolske. Modno su osviješteni i u Podvinju, sjeverno od Broda. U spomen na uzgoj dudova svilca i svilanu koja je ovdje po zapovidi vojnih vlasti otvorena davne 1777., lokalni KUD krajem svakog kolovoza organizira manifestaciju “Svila šuška šlingeraj se širi, a Podvinje po pekmezu i rakiji miri”. Kao što i podulji naziv kaže, događaj tematski povezuje tradiciju svilarstva s općeslavonskom kulturom prerade šljive. Stoga i skraćeni naziv ove manifestacije glasi jednostavno  podvinjska Pekmezijada (budete li uporni, Podvinjci vam možda otkriju i rješenje problema koji nastane kad se pekmez susretne sa svilom).

Sikirevaka ipka

Sikirevačka Sunčana čipka

Ime Podvinja uvodi nas u još jednu bogatu tradiciju, vezanu za brežuljkasti dio slavonske Posavine. Duž pitomih i osunčanih padina sjeverne polovice naše Županije - od Cernika, preko Stupnika, do Brodskog Vinogorja - rastu mnogobrojni vinogradi. Njihove plodove vrijedni vinari pretvaraju u odlična lokalna vina, najboljeg prijatelja bogatog slavonskog jelovnika. Među tradicionalnom vinarskim svečanostima (Vinkovo, Martinje i dr.), ističe se i Stupnička berba, manifestacija kojom se u vinogorju Brodskog Stupnika svake godine obilježava početak berbe, uz neizostavnu prezentaciju starih vinogradarskih običaja i prigodnu prodaju lokalnih vina.

Berba

Stupnička berba

Svi ovi običaji i bogatstvo narodnog stvaralaštva zajednički se predstavljaju u sklopu najstarije smotre folklora u Hrvatskoj, Brodskog kola. Priča ove manifestacije počela je davne 1962. godine. Događanje je specifično i po tome što se njegovi programi odvijaju tijekom cijele godine. No, vrhunac je tijekom lipnja, kad Slavonski Brod i okolna mjesta odišu duhom tradicije, narodnih nošnji, raskošnih zaprega i raspjevanih Šokaca i Šokica.

Brodsko kolo

Brodsko kolo

Naravno, kako je Brod istodobno i regionalno središte te grad razvijene urbane baštine, na svoje će doći i svi ljubitelji te vrste događanja. U tom pogledu, ponajprije treba istaknuti Bajkerske susrete - brodsku motorijadu. Sredinom svibnja ova trodnevna manifestaciju savsku plažu Poloj pretvori u bajkersko središte ovog dijela Europe, ispunjeno rock koncertima, natjecanjima ili naprosto guštanjem u hladovini uz pivo.

Brodska motorijada

Brodska motorijada

Od ostalih glazbenih festivala, valja istaknuti i to da se u brodskoj tvrđavi održava i Slavonija fest CMC 200, dok je Nova Gradiška domaćin Novogradiškog glazbenog ljeta. Uz tematske glazbene večeri, ova manifestacija obuhvaća i sajam lokalnih proizvođača. Ipak, na tom planu prvenstvo pripada tradicionalnom brodskom Katarinskom sajmu koji svake godine krajem studenoga okupi obrtnike iz šire regije, a poseban je i po izlaganjima i natjecanjima malih craft pivara.

 

 

“Odavno smo graničari stari, čuvali smo granicu na Savi”, stihovi su koje ste vjerojatno imali prilike čuti. Riječ je o svojevrsnoj himni slavonske Posavine, kraja koji je kao malo koji drugi u Europi, svoj kulturni identitet, ali i fizički izgled oblikovao činjenicom da je gotovo 200 godina (ca. 1700-1880) imao ulogu bedema između dvaju carstava, Austrijskog i Turskog. Kao uspomena na to doba, ostali su narodni običaji, karakterističan izgled sela (“ušorenih” uz ceste i puteve) te nekoliko prvorazrednih povijesnih spomenika i foto-atrakcija.

Ovog proljeća pravi su hit. Daleko od gradske gužve, u pitoresknim selima Brodsko-posavske županije kriju se prekrasna imanja koja nude odmor za pamćenje

Upoznajte ljude i dušu Brodske Posavine kroz brojne manifestacije koje se održavaju tijekom cijele godine u našoj županiji.

Smjestili ste se u jednom od naših lijepih hotela ili apartmana i spremni ste za obilazak, ali vani pada kiša. Ako niste baš zainteresirani za romantične šetnje pod kišobranom (a za tu vrstu izlaska brodska šetnica uz Savu je izvrstan odabir) nemojte brinuti... pripremili smo vam nekoliko prijedloga.

Postoji nekoliko zanimljivosti vezanih za ljude, folklor, tradiciju i običaje koje možete pronaći samo u Brodsko-Posavskoj županiji.

Ako dolazite u slavonsku Posavinu morate se pripremiti na hedonističke užitke koje pruža bogata trpeza ovog kraja. Kulen, kobasica, slanina i šunka dobro su poznati proizvodi koje sigurno očekujete. Jela pripremljena na otvorenom plamenu, kao i specijaliteti od ribe, oduševit će vaše nepce, a veliki izbor kolača bacit će u trans ljubitelje slatkog. Predstavljamo vam odabranih deset gastro destinacija u našoj županiji, sve odreda članove projekta Okusi graničarskog Posavlja u kojem su okupljeni restorani koji njeguju tradicijsku kuhinju.

Pripremili smo za vas izbor lokacija i aktivnosti koje morate posjetiti ili isprobati dok se nalazite u ovoj županiji. Izbor je raznolik i vjerujemo da će svatko naći nešto za sebe, bez obzira da li ste više kulturni, sportsko-avanturistički ili hedonistički tip.

Kako bi vam olakšali upoznavanje s Graničarskim Posavljem, krajem koji krase brojne prirodne ljepote, bogata kultura, povijesti i tradicija te veliko gostoljubljivo srce, priredili smo vam prijedlog plana sedmodnevnog boravka u Brodsko-posavskoj županiji.

Ako provodite vikend u našoj županiji, ovaj članak će vam olakšati planiranje posjeta i omogućiti da u 2 dana obiđete najbitnije atrakcije u županiji, te vas informirati gdje možete dobro objedovati ili se relaksirati u wellnessu.